Skip to content

Solathlon

A sportágról:

A Solathlon sportág 3 feladatból (sportágból) tevődik össze:

* lövészet (lézeres lövészet)

* villámtájékozódás (tájfutás)

* akadálypálya (természetes és mesterséges akadályok leküzdése)


Lézer lövészet:

Egy lézerpisztoly segítségével, a céltáblán lévő 4×4 cm-es fekete körbe kell beletalálni. 50 másodperc alatt 5 találatot kell elérni. Amennyiben előbb elérik az öt találatot, folytathatják tovább a feladatot. A távolság mindig az életkori sajátosságoktól függ. Az eddigi bemutatók gyakorlati tapasztalatai alapján a lövészetben használt lézer fegyverek, semmilyen ellenérzést nem váltanak ki a gyerekekből. Nem hangos, teljesen veszélytelen, így alkalmas a lövészet pontos, precíz mozdulatainak az elsajátítására és a figyelem, a koncentráció gyakorlására.


Akadálypálya:

Olyan akadályokat használunk, melyek kihívás elé állítják a gyerekeket, hiszen minden gyermek szívesen mászik, ugrik, fut egy belátható, láthatóan teljesíthető pályaszakaszon. Az akadályokat úgy állítjuk össze, hogy különböző képességeket igényeljen. (pl.: egyensúlyozás, koordináció, erő, állóképesség). Az akadálypálya hossza és erőssége tetszőleges, mindig az adott feladathoz építhető.A kihívásokat ösztönösen keresve, a pályát két- háromszor teljesítve egyre jobb és jobb eredményeket érnek el, így javítva koordinációs és fizikális állóképességüket is.


Tájfutás (villámtájékozódás):

A villámtájékozódási feladatnál a gyerekek természetes kíváncsiságát kihasználva állítjuk egy számára elsőre csak „szám keresési” feladat elé. A pálya 2-3x lefutása után már memóriából próbálják teljesíteni a pályát, amikor egy „térkép csere” után (más a pálya vonalvezetése) elmagyarázzuk nekik a „térkép” nem forgatásából eredő hibáikat, az irányok és a távolságok fontosságát, így rávezetve őket a helyes térkép használatra, melyek után ezeket felismerve, használva elkezdenek tájékozódni és hibátlanul, gyorsabban teljesítik a pályákat.